maanantai 3. huhtikuuta 2017

Kuin olisi mummolaan tullut



Kun olin pieni, asuivat isovanhempani, rintamamiestalossa. Alun alkaen juoksevaa vettä ei ollut, muistan kuinka pikkutyttönä tykkäsin pumpata kaivosta vettä muoviämpäreihin. Hellassa paloi tulet ja vesikattilat lämpisivät samalla kuin taloon tuli mukava lämpö. Tiskit tiskattiin saavissa ja pyykki saunassa pulsaattorissa. Muistan edelleen sen tunteen kun astuin löylyhuoneeseen. Mummolla oli padassa tulet, josta hän sai lämmintä vettä pyykeille. Ilma oli kostean lämmin ja tuoksui ihanalle pyykinpesuaineelle. Pulsaattori pyöritti pyykkejä, ne näyttivät hassuille kieppuessaan ympäri ja ympäri. Mummo yleensä lauleli pyykkiä pesteessään ja tuli tunne, että tämä on hänelle mieluisaa puuhaa (harmi etten ole perinyt hänen intohimoaan kotitöitä kohtaan).

Välillä täällä tulee samoja fiiliksiä kuin lapsena mummolassa. Meidän majapaikan yläkerrassa on pulsaattori, joskin tuliterä sellainen. Pata puuttuu muttei olisi yhtään huono asia, sillä lämmintä vettä täällä tulee silloin tällöin jos silloinkaan. Tykkään katsella kun pyykit kieppuvat koneessa, vesi vaahtoaa ja vieressä on Himalajan vuoristo!

"Suihku" tai ylipäätään itsensä peseminen tapahtuu niin, että lasken vettä sankoon vessassani, joka on myös siis suihkutila (suihkuosasta vettä tulee liruttamalla ja se on yleensä jäistä eikä mukavuudenhalu anna periksi tässä asiassa!).  Jos hanasta tulee vain kylmää vettä, keitän keittiössä ison pannullisen vettä ja sekoitan sankoon. Siinä sitten yhdellä noin 15 litran vesimäärälllä yritän pestä hiukset ja muut (onneksi leikkuutin tukkani ennen lähtöä n 20cm lyhyemmäksi, vieläkin olis kyllä joutanu ottaa, nyt kun nää olot tietää). 
Kylpyhuoneeni! Vesi on välillä ruosteen ruskeaa mutta onpahan juokseva vesi sentäs.

Tänään oli pyykkipäivä myös monella Samarthanin asukkaalla. Miehet jynssäsivät vaatteitaan saippualla etupihalla kun saavuin töihin. Vesi nostettiin maan alta muhkuraisella peltisankolla. Pyykkikoneet, jopa pulsaattorimalliset, ovat täkäläisellä mittapuulla hyvin kalliita (meidän koneessa hintalappu 27500 rupiaa eli noin 270 euroa) , joten niitä ei ihan taajaan ole. Vertauksena esim miesten tukanleikkaus, joka maksaa noin 100 rupiaa eli euron luokkaa (tänään yksi työntekijä kävi parturissa, siistin tukan leikkuutti. Kauhistui kun kuuli Suomen hintoja 😂)

Eilen talolle pärähti säiliöauto. Luulin että likakaivoa tultiin puhdistamaan kun letkua viriteltiin autosta talon alle  menevän tunneliin. Mutta selvisikin että puhdasta vettä tuotiin talon käyttöön. Vähintään kerran viikossa auto käy täyttämässä kaivon.
 Hinta jäi minulle arvoitukseksi, mutta nyt minulle kirkastui entistä paremmin miksi vettä ei lotrata täällä.

Taas tuli mummola mieleen. Ukkini rakensi uuden talon rintamamiestalon viereen vuonna 1992. Sisävessoja on talossa 2 kpl, ja tuliterä ulkohuussi. Muistan kuinka ukki suositteli kesäisin huussin käyttöä, joskaan ei raaskinut ainoalta pojantytöltään kieltää vesivessan käyttöä. Mutta joka kerta muisti sanoa, että vettä ei sitten lotrata (vessan hanasta tulee aluksi kaivokylmää vettä ennen kuin lämmin vesi ehtii putkiin) ja että kylmälläkin vedellä kädet puhistuu (ja niin, talossa on oma porakaivo, eli vesi on ilmaista) 😊 Ukkia ja hänen nuukuuttaan on kyllä ikävä usein, mummosta ja hänen sydämellisyydestään puhumattakaan (ovat molemmat olleet Luttilan kenttäveikoissa, kuten ukkin hautausmaan ilmaisi, jo pitkälle toistakymmentä vuotta).
Tänään oli töissä rentoilupäivä. Paikan päällikkö on ollut muutaman päivän vuorilla kyläilemässä, ja miehet ottavat vähän rennommin tällöin. Sotilaallista kuria onkin yleensä joka päivä joten hyvä on välillä lepuuttaa päätä ja kroppaa. Tosin osa miehistä touhusi projektiensa kimpussa innokkaana. Heille on annettu vapaat kädet pihan kunnostamiseen. Kukkapenkkejä on tehty monta, komposti on rakennettu, koiralle isompi katos ja bambusta maja, jossa istuskella. Nyt he tekivät suihkulähdettä ja korjailivat tiilimuuria. 

Olin puhunut heille betoniharrastuksestani (pari kesää sitten olin villinä betoniin, ostin 200kg sementtijauhetta K-raudasta. Kerran säkkiä hakiessani myyjä kysyikin että avataanko tili 😊) ja miehet innostuivat ajatuksesta, että opetan heille joidenkin koriste-esineiden tekemistä. Tänään sementtiä jäi vähän yli, ja olin juuri aamulla tuonut muovipulloja kotoa betonitöitä varten. En muuten tajua minne tämä maa joutuu kaiken tämän muovin kanssa! Pullokierrätyksen kun joku laittaisi pystyyn niin olisi kova juttu. 

No mutta, neuvoin leikkaamaan muovipullon noin keskeltä poikki. Sitten näytin miten laasti lapetaan vaan pullon pohjaosaan ja tuikku tökätään massan keskelle. Tänään Strömsössä teimme siis betonisia tuikkukuppeja! Tai ainakin yhden, sitten laasti loppui. 
Toivottavasti nyt onnistuu, sillä miehet odottavat innoissaan mitä tuleman pitää.
Osa pelaili shakkia, osa soitteli kitaraa. Menin huoneeseen jossa 2 miestä soitti akustisia kitaroita ja muut kuuntelivat. Tuli ihan nuoruus ja bändikämpillä vietetyt hetket mieleen. Voi niitä aikoja! 
Lauloimme Oasista, Ed Sheerania ja Rise againstia. Onneksi on netti ja kännykkä, lyriikat löytyy hetkessä ja pääsen fiilistelemään ja laulamaan minäkin. Harmittaa kun nokkahuilu ja melodica jäivät matkasta...

Yksi päivä kyllä ilahduin kun kuulin naapuritalon kovaäänisistä melodikan soittoa! Täällä on tapana joissain paikoin tiettynä aika vuodesta julistaa sanaa. Työpaikkamme naapuri oli virittänyt neljä ämyriä talonsa katolle, ja piti uskonnollista liveshowta 2 vuorokautta putkeen. Minua tämä lähinnä nauratti, mitään kun en ymmärtänyt, mutta talolaiset alkoivat olla aika hiilenä. Saarnojen välissä oli musiikkiesityksiä mm melodicalla säestettynä! 

Kesken päivän kaksi työntekijöistä ja yksi asukas hyppäsivät moottoripyörän kyytiin. Suomessa ei poliisi olisi supeasti katsonut kuljetusta, jossa 3 raavasta miestä istuu pienehkön moottoripyörän selässä ja vain kuskilla oli kypärä. Yksi miehistä kertoi ettei tuo vielä mitään. Hän on nähnyt kuljetuksen jossa oli 8 miestä moottoripyörän selässä. 5 istui satulalla ja 3 olkapäillä. 

Jonkin ajan kuluttua seurue palasi. Asukas nosti paitaansa ja esitteli ihottumaista selkäänsä ja vatsaansa. Luulin ensin että miehet kävivät lääkärissä, mutta selvisikin että olivat käyneet paikallisen gurun luona. Guru oli piirtänyt punaisella kynällä nauhamaisen ihottuman molempiin päihin lehmän. Tämän pitäisi nyt auttaa. 
         
10 päivää on ihottuma miestä vaivannut, ja jotain mystisiä lääketahnoja olen nähnyt siihen laitettavan, muttei tykytys kuulemma hellitä. Kyselin onko hän syönyt jotain outoa tai pessyt pyykkiä uudella aineella tai onko ylipäätään jotain uutta ollut ennen ihottumaa (tunsin itseni dr. Houseksi mysteerin äärellä). Mies kertoi olleensa bambuja kaatamassa metsästä pihan katosta varten ja sen jälkeen tuli ihottuma. Googlettelin eri vaihtoehtoja, voi olla allergiaa, psoriasista tai jopa syyhy. Syyhy olisin rajumpi juttu suljetussa laitoksessa sillä tarttuu helposti. Kehoitin olemaan ilman paitaa auringossa, sillä se ainakin auttaa monesti psoriasikseen ja lupasin viedä kortisonia huomenna kokeiltavaksi. Jos sekään ei auta, on miehen pakko käydä ihotautilääkärissä. 

Tai mistä minä tiedän, voihan olla että punaiset lehmät yöllä syövät ihottuman..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.